Lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România a fost aprobată de ministrul Sănătății și a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, aproximativ 1.000 de medicamente vor fi decontate 100% de stat.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România, ordin care a fost publicat în Monitorul Oficial, luni. Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), respectiv în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe.
Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine, printre altele, a transmis Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.
Au fost modificate normele privind modul de calcul al prețurilor
„Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul Sănătații se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero”, au precizat reprezentanții instituiției.
Potrivit sursei citate, în 24 iunie, ministrul Sănătății a aprobat ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. „Astfel, a fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esențiale, pentru care prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a unor medicamente esențiale pentru pacienți”, a transmis Ministerul Sănătății.
Precizarea vine după ce reprezentanții pacienților cronici din România au reclamat lipsa unor medicamente importante pentru bolnavi de pe rafturile farmaciilor. „Actuala politică a medicamentului riscă viața paciențiilor din România”, avertiza conducerea Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), printr-o scrisoare deschisă. În documentul publicat recent, reprezentanții bolnavilor atrag atenția că în România sunt disponibile jumătate din medicamentele disponibile în celelalte țări europene, iar „românii sunt nevoiți să-și aducă medicamentele cu sacoșa din alte țări cu costuri mai mari și fără compensare”.
Lista din Monitorul Oficial
Ordinul 1.323 din 16 iulie 2021, cu lista de 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie și a intrat în vigoare la data publicării.
LISTA prevăzută la art. 4 alin. (61) din Normele privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 368/2017